Uzaktan Eğitim Üniversite Nasıl?

"Uzaktan eğitim üniversite nasıl" sorusunu zaman zaman pek çok kişiden duyuyoruz. Öncelikle ülkemizde kullanılan manasıyla uzaktan eğitim ve açık öğretimin farklarını ve benzer yanlarını açıklayarak bu soruya cevap verelim. Açık öğretim ve uzaktan eğitim, öğrencilerin eğitimlere, eğitim materyallerine ve eğitimcilere yüzyüze değil, zamandan ve mekandan bağımsız olarak erişebilmesini temel alan bir eğitim şeklidir.
Ülkemizdeki en belirgin farklılık ise uzaktan eğitim veren üniversitelerin gelişmiş internet teknolojileri sayesinde bir kısım eğitimleri bilgisayar ortamında farklı bileşenler yardımıyla canlı olarak verebilmeleridir. Diğer sınav, ders içeriği ve teorik bilgiler benzer şekilde zamandan bağımsız olarak öğrenci tarafından, üniversitelerin sunduğu eğitim içeriklerine ulaşmalarını sağlayan bilişim teknolojileri ile sunulur.

Uzaktan eğitim üniversite okumak istiyorum ama uzaktan eğitim iyi bir eğitim midir? 
Kısaca cevaplarsak evet. Ama uzaktan eğitimle üniversite, yüksek lisans ve sertifika programlarında eğitim alan pek çok öğrencinin genel sorunu şu, İLGİSİZLİK, üniversitelerin veya enstitülerin hem kurumsal hem de eğitimci bazında uzaktan eğitim alan öğrencilere karşı ilgisiz davranması gözlemlediğimiz en büyük sorunu oluşturuyor. Sorunun temelinde yatan en büyük faktör ise iletişim eksiliği olarak karşımıza çıkmakta. 

Elbette uzaktan eğitimin dezavantajları var. Ancak sunulan mekan ve zaman avantajı pek çok insanın bu tür bir eğitim almasını zorunlu kılabiliyor. Özellikle çalışanlar için bu eğitimler biçilmiş kaftan. Çünkü çalışırken aynı zamanda üniversite anfisinde bulunamazsınız. 

Bir diğer sorun ise teknik altyapı sorunları, canlı eğitimlerde internetin kopması, sesin duyulmaması, görüntülerin gelmemesi gibi pek çok bilişim altyapı problemlerini yaşamanız uzak bir ihtimal değil. 

Tüm bunlara karşın ülkemiz üniversitelerinin yeni yeni başladığı bu eğitim şekli zamanla sistemi oturmuş ve gerçekten yüzyüze eğitimden çok da farkı olmayan bir eğitime dönüşecektir.